Benieuwd naar de waarde van uw fles Chartreuse?
Ontdek onze gids voor het herkennen en taxeren van je fles. Twijfelt u nog steeds over de waarde van uw Chartreuse? Onze experts en veilingmeesters stellen hun ervaring tot uw dienst en bieden u een gratis, vertrouwelijke en vrijblijvende schatting, allemaal online!

Een fles Chartreuse herkennen
De exacte samenstelling van Chartreuse blijft een goed bewaard geheim, dat alleen bekend is bij drie monniken, die elk tweederde van het uiteindelijke recept kennen.
De precieze bereidingswijze blijft daardoor gehuld in mysterie.
Chartreuse wordt gemaakt van een mengsel van 130 zorgvuldig geselecteerde kruiden en planten en van kwaliteitslikeuren.
Het belangrijkste assortiment Chartreuse likeuren omvat:
L'Élixir végétal de la Grande-Chartreuse: gemaakt volgens het originele recept uit 1605, vereist dit elixer het gebruik van 130 planten en heeft het een alcoholpercentage van 69°. Het kan worden gedronken als grog, als aftreksel of met een klontje suiker. Het alcoholgehalte was aanvankelijk 71° tot januari 2010, toen het werd verlaagd om te voldoen aan de Europese richtlijnen.
Green Chartreuse: herkenbaar aan zijn unieke kleur, toegeschreven aan de 130 planten waaruit het is samengesteld, waarbij chlorofyl het essentiële pigment is. Deze likeur heeft een alcoholpercentage van 55°. Deze likeur wordt meestal gekoeld geserveerd als digestief of gebruikt in cocktails.
Yellow Chartreuse: deze likeur, gemaakt van dezelfde kruiden als de groene versie, maar in andere verhoudingen, is zachter en gladder, met een alcoholpercentage van 43°. De natuurlijke kleur is afkomstig van saffraan.
Tarragona Yellow/Green Chartreuse is een variant van Chartreuse die tussen 1903 en 1989 werd gemaakt in Tarragona, Spanje.
Om een fles Chartreuse te identificeren, hoeft u alleen maar te kijken naar de handtekening, die altijd rechtsonder op het etiket staat. Deze handtekening is een onderscheidend kenmerk sinds het werd gecreëerd in 1852 door Vader François Dom Louis Garnier, in samenwerking met zijn broers Jean-Pierre, Jean Baptiste en Jean-Rémy Garnier, allen monniken, en zijn zus Marie Garnier. Deze familie staat liefkozend bekend als "de paters kartuizers".

Hoe schat je de waarde van een Chartreuse?
De waarde van flessen varieert afhankelijk van:
De productiejaren en het type likeur
Flessen groene Chartreuse stijgen in waarde naarmate ze ouder worden. Een elixer uit 1975 brengt bijvoorbeeld ongeveer €560 op. Een groene Chartreuse uit 2015 is daarentegen minder dan €100 waard. Voor Chartreuse jaune de Tarragona kunnen de prijzen aanzienlijk variëren. Terwijl een fles uit 1945 wordt geschat op ongeveer 660 euro, kan een fles uit 1959 wel duizend euro opbrengen.
De likeuren die worden geproduceerd door de Paters Kartuizers hebben een opmerkelijke eigenschap: ze worden na verloop van tijd beter, zozeer zelfs dat de tijd zelf wordt beschouwd als een essentieel criterium om de uitmuntendheid van een fles in te schatten. Chartreuse ondergaat een eerste rijping in honderd jaar oude eiken vaten alvorens te worden gebotteld. In tegenstelling tot de meeste likeuren en gedistilleerde dranken die, eenmaal gebotteld, weinig of geen evolutie ondergaan door hun alcoholgehalte, is Chartreuse een uitzondering. Dankzij de rijkdom en complexiteit van het recept wordt het zelfs na botteling nog beter.
Met de tijd rijpt de likeur en wint hij aan finesse. Het branderige gevoel van alcohol verdwijnt, waardoor subtielere secundaire aroma's naar boven komen.
Gele Chartreuses zijn daarom het meest gewild. Ze evolueren sneller en duidelijker, al na ongeveer vijftien jaar. Voor de verte likeur daarentegen is de evolutie minder uitgesproken en langzamer vanwege het hogere alcoholpercentage.
De staat van bewaring
Ondanks dat oude flessen het meest worden gewaardeerd door kenners en verzamelaars, blijven ze zeer veeleisend als het gaat om de bewaring en algemene staat van de fles: beschadigde kurk, verdamping, enzovoort. De kwaliteit van een oude chartreuse moet in verhouding staan tot zijn leeftijd. De bewaaromstandigheden zijn dus van het grootste belang.
Om de datering van Chartreuse-flessen te begrijpen, moet je letten op een vrij complexe reeks criteria
Etiketten variëren per periode en vertonen verschillende variaties en declinaties;
De vorm en inhoud van de fles variëren ook;
De aanwezigheid van een cartouche, met een kruisbloemig bolvormig reliëf in een vierkant met vier lobben of een ovaal zegel;
Het alcoholpercentage op het etiket, dat soms ontbreekt of overladen is met rood of zwart.
Het type stop of dop, kort of lang, evenals de kleur;
Omdat ze zo oud en zeldzaam zijn, kunnen oude flessen Chartreuse zeer hoge prijzen opleveren, zowel op veilingen als bij wijnhandelaren. Sommige Chartreuses van voor de jaren veertig kunnen meer dan duizend euro waard zijn.

Hoe kan ik een prijsopgave krijgen voor een Chartreuse?
Vraagt u zich nog steeds af wat uw fles Chartreuse waard is? Onze likeurexperts en ervaren veilingmeesters staan voor u klaar om uw onzekerheden weg te nemen. Sinds 1928 heeft Millon haar reputatie opgebouwd met de verkoop van likeuren, waaronder de verschillende Chartreuses.
Als u overweegt uw Chartreuse te verkopen, staat ons team klaar om u bij elke stap te begeleiden.

Chartreuse verkooprecords
Tijdens een veiling in Frankrijk in april 2021 is een uitzonderlijke fles Chartreuse uit 1840-1852 verkocht voor een recordprijs van 46.800 euro.
Deze fles groene Chartreuse is nooit geopend. Slechts zo'n vijftien flessen uit de productieperiode 1840-1852 staan in privécollecties.
Tijdens dezelfde verkoop baarden twee gele Chartreuses opzien door hun schattingen snel te overschrijden, tussen de 6.000 en 8.000 euro. Een gele Chartreuse Fourvoirie uit 1878-1903 ging voor 13.200 euro, terwijl een gele Chartreuse Tarragone uit 1912-1913 11.400 euro opbracht.
In maart 2023 vond in Zwitserland een van de meest gedenkwaardige Chartreuse-veilingen plaats. Er werden maar liefst 1.500 flessen te koop aangeboden, verdeeld over 648 kavels. Deze gevarieerde collectie omvat flessen uit de "eerste periode", geproduceerd tussen 1840 en 1852, maar ook exemplaren uit de "Spaanse periode", die de periode van 1903 tot 1989 beslaat. Enkele magnums zijn een zeldzaamheid op de markt.
Deze veiling is een uitzonderlijk moment met een opmerkelijke prestatie voor twee flessen Chartreuse verte en Chartreuse jaune VEP, een cuvée in speciale oplage die een Exceptionally Prolonged Ageing onderging, ter herdenking van de kroning van koningin Elizabeth II.
Gedistilleerd in 1953 en gebotteld in 1956, werden ze verkocht voor bijna 35.000 euro. Daarna volgden twaalf flessen Chartreuse verte de Tarragone, jaargangen tussen 1973 en 1985, die voor 24.000 euro werden verkocht.
Flessen Chartreuse geveild bij MILLON
Recordverkopen van enkele tienduizenden euro's blijven uitzonderlijk. Flessen Chartreuse worden meestal voor een paar duizend euro geveild.
CHARTREUSE "Tarragone" geel, periode 1904, 1 liter, geveild voor 5.000 euro;
CHARTREUSE "Tarragone" groen, periode 1904, 1 liter, geveild voor 5.100 euro;
CHARTREUSE " Tarragone " groen, periode 1904, 1 liter, geveild voor 5.400 euro ;
Gele "Tarragona" CHARTREUSE, periode 1904, 1 liter, verkocht voor 7.000 euro;
Groene "Tarragona" CHARTREUSE, periode 1878-1903, B, kap met pen, 1 liter, verkocht voor 5.000 euro.
Met ons team van experts en veilingmeesters delen wij graag onze marktkennis om uw fles Chartreuse gratis te schatten. Dankzij ons online formulier kunt u gemakkelijk de meest nauwkeurige schatting krijgen voor uw kostbare likeur.
Voor een schatting ter plaatse hebben we kantoren in heel Frankrijk, waar u welkom bent om uw fles te bekijken. We organiseren regelmatig gratis taxatiedagen, zowel in Frankrijk als in de buurlanden. Maak van deze gelegenheid gebruik om uw Chartreuse te laten taxeren.