Skip to main content

De prijs van een fles champagne schatten: volledige gids

Onze experts kunnen je helpen bij het verkopen van je fles champagne. Ontdek de prijzen, noteringen en records van veilinghuizen.

Denk je dat je een waardevolle fles champagne bezit en wil je deze laten taxeren? Onze gespecialiseerde experts van de afdeling Wijn en gedistilleerd geven je enkele tips om meer te weten te komen over het schatten van de prijs van je fles champagne.

Onze specialisten helpen je te verkopen tegen de beste prijs.

In de Champagne

Fijn, elegant en bruisend, champagne is een alcohol die vooral gereserveerd is voor speciale gelegenheden. Maar achter deze feestelijke, verfrissende drank schuilt het verhaal van een terroir, druivenrassen en een ongeëvenaarde productie-expertise die de nieuwsgierigheid wekt van verzamelaars en wijnliefhebbers over de hele wereld...

Champagne werd in de 17e eeuw gecreëerd door benedictijner monniken in de Champagne. De regio omvat de vijf departementen met een AOC-benaming: Marne, Aube, Aisne, Haute-Marne en Seine-et-Marne.

champagneschatting

De unieke smaak van een AOC Champagne wordt bereikt dankzij de knowhow van de Champagnestreek, maar ook de kalksteenbodems en het klimaat in de regio, dat zowel oceanisch als continentaal is, spelen een zeer belangrijke rol bij het maken van een Champagne.

De meest gebruikte en meest voorkomende druivenrassen in de regio zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Er zijn echter nog vier andere (zeldzamere) druivensoorten toegestaan voor de productie van Champagne: L'Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc en Pinot gris.

Kenmerken van een fles champagne

Je weet waarschijnlijk wel hoe je een fles champagne herkent... Je moet kijken naar het algemene uiterlijk: dikke bodem, lange hals, snuit, kurkstop, kraagetiket, dikker glas dan op een fles wijn, of zelfs het huismerk op de bodem.

Hier volgen echter enkele meer diepgaande elementen om je te helpen je champagne op zijn best te identificeren, dankzij het etiket en je kennis...

De Appellation d'Origine Contrôlée:

Op het etiket van een fles champagne moet het woord AOC staan. Om deze Appellation d'Origine Contrôlée te krijgen en de naam "Champagne" te mogen dragen, moet de drank gemaakt zijn volgens methodes die voldoen aan de AOC-specificaties. Het moet:

  • een bruisende wijn zijn.
  • worden geproduceerd op land in een van de vijf departementen van de Champagne.
  • worden geproduceerd volgens de Champagne gistingsmethode.

Door de AOC garanderen wijnboeren de herkomst en kwaliteit van Champagne. Dit betekent dat een mousserende wijn uit een andere regio of uit een ander land niet de vermelding "AOC champagne" op het etiket mag dragen, ook al wordt dezelfde productietechniek gebruikt. Ook een mousserende wijn uit de Champagnestreek krijgt dit label niet als hij niet volgens de Champagne-gistingsmethoden wordt gemaakt.

champagneschatting

De fasen van de méthode champenoise:

1) De eerste gisting: De eerste gisting bestaat uit het maken van een wijn zonder bubbels. De druiven worden gewoon gefermenteerd in een vat. Hierdoor kunnen de natuurlijke gisten in de druiven de suiker omzetten in alcohol, waarbij koolzuurgas vrijkomt. Maar tijdens deze eerste fase kan het koolzuur ontsnappen.

2) De "prise de mousse": Hierna volgt een tweede gisting, eigen aan champagne. Deze keer wordt de champagne gefermenteerd met een gesloten fles. Dit wordt prise de mousse genoemd. Het koolzuurgas lost op in de wijn en vormt de bubbels die kenmerkend zijn voor champagne.

Let op: de bubbels ontstaan niet alleen door dit proces. Het zijn de onzuiverheden in de lucht wanneer de fles wordt geopend die ervoor zorgen dat ze zich vormen. Overigens zul je merken dat je de bubbels moeilijk kunt waarnemen als de fles gesloten is... En dat is heel normaal!"

De druivensoort vermeldt "Blanc de noirs" en "Blanc de blancs":

Het maken van champagne ligt niet alleen in het gebruik van een witte druif - zoals Chardonnay -. Sommige wijnmakers gebruiken zwarte druiven, zoals Pinot Noir of Pinot Meunier. Dit verandert niets aan de kleur van de champagne omdat de pigmenten zich in de schil bevinden en niet in het vruchtvlees van de druif!

Champagne die enkel van zwarte druiven wordt gemaakt, wordt een blanc de noir genoemd. Vooral de huizen Bollinger, Deutz en Billecart-Salmon bieden blanc de noirs aan.

Omgekeerd wordt een champagne die enkel van witte druiven gemaakt is een blanc de blancs genoemd. Je vindt ze in de champagnehuizen van Ruinart, Krug, Tattinger en Salon. Salon staat bekend om zijn Blanc de Blancs die uitsluitend gemaakt is van Chardonnay uit de Côte des Blancs in de Champagne.

Als een van de bovenstaande punten niet op je fles champagne staat, denk er dan aan dat het een blend is van zwarte en witte druivensoorten: Chardonnay en Pinot noir bijvoorbeeld.

champagneschatting

De suikerdosering:

Tot slot is het mogelijk om de suikerdosering op je fles champagne te identificeren. Dit kan je een idee geven van de textuur van je champagne terwijl je je fles gesloten houdt! Hier volgt een lijst met termen op basis van hun suikergehalte:

  • Brut nature: minder dan 3 g suiker per liter.
  • Extra-brut: tussen 0 en 6 g suiker per liter.
  • Brut: minder dan 12 g suiker per liter.
  • Extra-droog: tussen 12 en 17 g suiker per liter.
  • Droog: tussen 17 en 32 g suiker per liter.
  • Demi-droog: tussen 32 en 50 g suiker per liter.
  • Zoet: meer dan 50 g suiker per liter.

Met deze kenmerken in gedachten zou je een fles champagne moeten kunnen herkennen. We raden je echter aan om de hulp van een expert in te roepen als je de authenticiteit en waarde van je fles Champagne wilt garanderen.

De beroemdste champagnehuizen

Er zijn verschillende prestigieuze champagnehuizen waarvan de flessen zeer gewild zijn op openbare veilingen.

Hier volgt een korte opsomming van de meest gewaardeerde champagnehuizen op de markt:

  1. Dom Pérignon: dit champagnemerk werd in 1921 gecreëerd door het champagnehuis Moët & Chandon en is vernoemd naar een benedictijner monnik die beroemd is om zijn bijdragen aan de productie van Champagnewijn.

  2. Krug: het champagnehuis Krug werd in 1843 opgericht door Johann-Joseph Krug en staat bekend om zijn complexe en rijke champagnes.

  3. Louis Roederer: het in 1776 opgerichte champagnehuis Louis Roederer staat bekend om zijn Cristal champagne, die in de 19e eeuw speciaal voor de tsaar van Rusland werd gemaakt.

  4. Bollinger: het champagnehuis Bollinger werd opgericht in 1829 en staat bekend om zijn Vieilles Vignes Françaises champagne, die wordt gemaakt van ongeënte wijnstokken, een zeldzaamheid in de Champagnestreek.

  5. Taittinger: het champagnehuis Taittinger werd opgericht in 1734 en staat bekend om de productie van fijne, elegante champagnes, met name hun beroemde Comtes de Champagne.

  6. Veuve Clicquot: het champagnehuis Veuve Clicquot, opgericht in 1772, staat bekend om zijn Yellow Label champagne en omdat het aan het begin van de 19e eeuw werd geleid door een opmerkelijke vrouw, Madame Clicquot.

Dit is een niet-uitputtende lijst. Er zijn vele andere, even gewilde champagnemerken op de markt. We raden je daarom aan om onze Wine and Spirits expert te raadplegen als je de waarde van je fles champagne wilt weten.

De prijs van een fles champagne schatten

Champagne is een felbegeerd verzamelobject op de markt en in veilinghuizen. Je kunt er honderden of zelfs duizenden euro's voor krijgen...

De prijs van een fles champagne varieert afhankelijk van het aantal geproduceerde flessen, het productiejaar en het oogstjaar, het productiehuis maar ook van de staat van bewaring.

champagneschatting

Laten we eens kijken naar deze verschillende factoren die van invloed zijn op de prijs en waardering van je fles champagne ...

De technieken voor het bewaren van een fles champagne:

Het bewaren van een fles champagne speelt een zeer belangrijke rol bij het schatten van de prijs. Om een fles champagne zo goed mogelijk te bewaren en de versheid, smaak en bruis te behouden, volgen hier enkele belangrijke tips:

  1. Champagne moet worden bewaard op een koele, donkere plaats, met een stabiele temperatuur die idealiter tussen 7°C en 13°C ligt.
  2. Bewaar champagneflessen liggend. Zo blijft de kurk vochtig, droogt hij niet uit en sluit hij beter af.
  3. Vermijd het bewaren van champagne op een plaats die blootstaat aan direct zonlicht of intense kunstlichtbronnen. Licht kan de eigenschappen van de wijn veranderen en vroegtijdige veroudering veroorzaken.
  4. Een gematigde luchtvochtigheid (tussen 50% en 80%) is gunstig voor het bewaren van champagneflessen.
  5. Champagne is gevoelig voor externe geuren en frequente trillingen.
  6. Wanneer je flessen champagne verplaatst, ga er dan voorzichtig mee om om schokken te voorkomen die de wijn kunnen beschadigen of het bruisen kunnen verstoren.

Als je deze bewaartips volgt, zou je moeten weten in welke staat je fles champagne verkeert. Deze bewaarcondities hebben een directe invloed op de waarde van je fles champagne op de wijnmarkt.

De bewaartijd van een fles champagne:

In tegenstelling tot wijnen worden champagnes niet vaak gevinificeerd. Om een wijn met een consistente smaak te creëren en de smaakpapillen te prikkelen, wordt 80% van de champagnes gemaakt van een blend van verschillende oogstjaren. Een vintage champagne is echter langer houdbaar dan een non-vintage champagne. Een grote vintage Krug of Bollinger kan 20 tot 30 jaar bewaard worden! Dit kan de waarde op veilinghuizen aanzienlijk verhogen.

champagneschatting

Grote groeiers en uitzonderlijke Champagnewijnen:

Uitzonderlijke Champagnewijnen kunnen duizenden euro's duurder worden! De belangrijkste en hoogst gewaardeerde jaren zijn 1928, 1947, 1959, 1961, 1976, 1990, 1996, 2002 en 2008.

De wijngaardclassificatie in de Champagne kent drie niveaus: Grand Cru, Premier Cru en Cru.

Wijnen die afkomstig zijn van wijngaarden die geclassificeerd zijn als Grand Cru, zoals Krug, zijn de beste van de regio vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van hun terroir en wijngaarden. Bijvoorbeeld, een fles Grand Cru champagne "Clos du Mesnil", Krug 1985 verkocht voor 1.400 euro bij ons veilinghuis MILLON.

De prijs van een fles champagne schatten:

Laten we nu eens kijken naar enkele concrete voorbeelden van prijzen voor een fles champagne...

De gemiddelde prijs van een fles Dom Pérignon of Krug ligt tussen de €200 en €700 voor de meest recente jaargangen. Een fles Champagne "Dom Pérignon", Moët & Chandon 1978 ging bijvoorbeeld voor €350 weg bij MILLON.

De prijzen kunnen echter oplopen tot enkele duizenden euro's voor de oudste en zeldzaamste jaargangen, zoals de Dom Pérignon 1961 of de Dom Pérignon Rosé 1959.

Bij Krug zijn de best gewaardeerde jaargangen die uit 1979, 1988, 1996 en 2002. De prijs van een fles Champagne uit een bepaalde serie kan echter de pan uit rijzen! Een fles "Clos du Mesnil", Krug 1982 Champagne, bijvoorbeeld, bracht €1.150 op bij ons veilinghuis MILLON.

Champagnehuizen

Schattingen

Dom Pérignon 75 cl

150 - 4.000 euro

Krug 75 cl

150 - 3.000 euro

Bollinger 75 cl

50 - 300 euro

Veuve Clicquot 75 cl

50 - 250 euro

Louis Roederer 75 cl

40 - 500 euro

Taittinger 75 cl

35 - 300 euro

Flessen champagne geveild bij MILLON

Taxeer en verkoop je fles champagne

Op basis van zijn ervaring met de kunstmarkt zal ons team van experts en veilingmeesters - Afdeling Wijn en Gedistilleerd - je een precieze schatting geven voor je fles champagne. Deze schatting houdt rekening met de resultaten die in veilingzalen zijn behaald voor vergelijkbare producties.

Onze experts begeleiden je bij een veiling tegen de beste prijs.

Andere champagnegerelateerde artikelen die je wellicht interesseren:

Vraag nu een gratis offerte aan

  • Reactie binnen 48 uur
  • Vertrouwelijk
Uw schatting

Your contact

  • Address  

    MILLON Benelux
    Rue Blaes, 30
    Bruxelles 1000
    Belgium

  • Telefoon   0032 456 07 11 40
  • Email   benelux@millon.com

Our team

Edouard

Edouard CULOT

Aymeric de Clouet - Expert en vins et spiritueux

Aymeric DE CLOUET

Our sales results “champagne”

Sold to € 900

Sold the 2024/07/01

CHAMPAGNE, Comtes de Champagne Blanc de Blancs, Taittinger, 1999

Lot 11

Sold to € 170

Sold the 2024/07/16

CHAMPAGNE

Lot de 4 bouteilles et 1 magnum comprenant :
Lot 351

Sold to € 100

Sold the 2024/11/13

PARTIES SERVICES

Lot 317

Sold to € 60

Sold the 2024/12/10

RATAFIA

Lot 53

Sold to € 170

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 716

Sold to € 10

Sold the 2024/11/25

Lot de verrerie

Lot 12

Sold to € 50

Sold the 2024/12/10

COGNAC

Lot 352

Sold to € 1.950

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 1016

Sold to € 1.950

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 1024

Sold to € 1.950

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 1025

Sold to € 1.950

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 1028

Sold to € 1.900

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 1021

Sold to € 1.900

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 1026

Sold to € 950

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 1034

Sold to € 600

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 1037

Sold to € 600

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 1039

Sold to € 120

Sold the 2024/12/10

CHAMPAGNE

Lot 1040

Sold to € 120

Sold the 2024/12/10

COGNAC

Lot 338

Our articles

Cristal: gratis prijsopgave

Beschik je over een voorwerp en wil je de prijs ervan weten? Onze experts organiseren elk jaar een speciale serviesverkoop met kristallen objecten.

Ons nieuws en onze evenementen interesseren u,
abonneren!

Skip to top